Manresa: La CUP s’oposa a l’ampliació del runam salí al Bages


La Candidatura d’Unitat Popular de Manresa demanarà un posicionament dels grups municipals manresans per aturar l’ampliació dels runams i la mostra el desacord a al fet que l’ajuntament de Sallent no hagi aturat el procés.



La candidatura independentista presentarà una moció al proper ple municipal on s’exposa la seva preocupació per l’acumulació, durant dècades, dels residus que comporta un greu problema mediambiental i la seva possible ampliació.



A Sallent, Iberpotash vol continuar l’ampliació del runam i és per això que, s’ha tornat demanar a l’ajuntament el permís per a moure la línia elèctrica del runam del Cogulló, per tal d’abocar sal a la bassa de fangs i ampliar així la grandària del runam, abocant-los com fins ara, sense cap

tipus d’impermeabilització ni control. La CUP vol mostrar el seu malestar perquè l’Ajuntament de Sallent ha donat l’aprovació inicial de l’expedient de trasllat de la línia elèctrica, quan no ha finalitzat el període d’exposició pública i, en conseqüència sense haver tingut en compte les al•legacions que ja s’hi han presentat i sense haver-ne donat cap tipus de resposta.



La proposta de la CUP insta a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona, que és qui ara té el dret a decidir en aquest afer, a denegar permanentment el permís de la canvi d’ubicació de línia elèctrica situada al Cogulló i a treballar activament per la solució del problema.



La CUP fa una crida doncs, a totes les forçes polítiques a mostrar el rebuig a l’ampliació del runam i a reclamar una solució definitiva a les institucions competents com la Generalitat de Catalunya.



 



========================================================================







Moció del Grup Municipal de la CUP sobre el runam salí a la Comarca del Bages



EXPOSEM:



Els runams que generen les explotacions mineres de potassa a diferents poblacions del Bages com Sallent, Balsareny i Súria -fins fa pocs anys també a Cardona- esdevenen autèntiques muntanyes artificials que no pertanyen al paisatge natural. L’acumulació continuada de residus durant dècades han convertit l’activitat en un greu problema mediambiental degut a la salinització de l’aigua de consum Llobregat avall i la consecució de nivells de salinització superiors a l’aigua del mar en diferents punt de riu Cardener al seu pas per la nostra comarca (segons informes de l'ACA).



L’empresa que explota la mineria (Iberpotash) té la responsabilitat de mantenir la producció, però paral·lelament, invertir en la minimització de l'impacte sobre el territori del runam salí, com ja la mateixa empresa està fent en altres països on té explotacions.



Les diferents administracions públiques són coneixedores de la problemàtica sense que això, a la pràctica, signifiqui un canvi a l'actual situació.



A Sallent, Iberpotash vol continuar l’ampliació del runam i és per això que, s’ha tornat demanar a l’ajuntament el permís per a moure la línia elèctrica del runam del Cogulló, per tal d’abocar sal a la bassa de fangs i ampliar així la grandària del runam, abocant-los com fins ara, sense cap

tipus d’impermeabilització ni control.



L’Ajuntament de Sallent ha donat l’aprovació inicial de l’expedient de trasllat de la línia elèctrica, quan no ha finalitzat el període d’exposició pública i, en conseqüència sense haver tingut en compte les al•legacions que ja s’hi han presentat i sense haver-ne donat cap tipus de

resposta.



La possible ampliació dels runams existents és molt preocupant, sobretot tenint en compte la manca d’una planificació en la restauració dels residus salins ja existents al Cogullò, la Butjosa i Vilafrunts.



Després de l'exposat demanem els següent acords:



1. Consensuar la elaboració d’una Declaració Institucional de l’ajuntament de Manresa on s’exposi la problemàtica, on es posicioni en contra de l’ampliació del runam salí i també demani una solució definitiva a les administracions que en són competents.



2. Trametre la Declaració Institucional a tots els Ajuntaments del Bages, al Consell Comarcal a tots els consellers de la Generalitat de Catalunya, així com als responsables, en aquest àmbit del Govern de l'Estat i la Unió Europea



3. Mostrar el desacord a al fet que l’ajuntament de Sallent hagi donat l’aprovació inicial de l’expedient de trasllat de la línia elèctrica.



4. Instar a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona a denegar permanentment el permís de la canvi d’ubicació de línia elèctrica situada al Cogulló i a treballar activament per la solució del problema.



3. Informar d’aquesta resolució a la Plataforma Prou Sal que treballa per l’aturada immediata dels abocaments de residus salins als runams de Sallent i Súria i la retirada dels residus ja dipositats fins ara als runams de Sallent, Súria, Balsareny (Vilafruns) i Cardona.





No obstant, el ple decidirà.





Candidatura d'Unitat Popular



Annex Els runams salins: Prou Sal! en lluita contra un desastre ecològic Sorgeix una plataforma ciutadana contra el desastre ecològic que generen les escombreres de sal a la comarca.Les mines que extreuen potassa a Sallent i a Súria, estan fent créixer des de fa anys, gegantines muntanyes de sal que, en dissolució amb l’aigua de la pluja, malmeten greument el medi ambient més proper. Aigua salada baixa i contamina aqüífers subterranis, fonts, torrents i rius, destruint la fauna i la flora que troba al seu pas, a més de generar problemes de potabilització pel consum humà. L’empresa Iberpotash (filial d’una multinacional israeli, ICL Fertilizers) n’és la propietària i ha negligit durant anys la normativa ambiental, a més de no reconèixer cap responsabilitat en l’afectació al medi i al Llobregat. Ara, la Generalitat està disposada a concedir una autorització per ampliar les grans muntanyes de sal, fet que agreujarà una problemàtica que afecta tan a la qualitat de l’aigua de les poblacions, Llobregat avall, com a l’ecosistema del riu mateix, a més de les nostres butxaques! Però anem a veure de què es tracta:El runam del Cogulló, actualment el de més volum i creixement, està ubicat al terme de Sallent i a prop de la pròpia instal•lació minera de tractament de la potassa. L’escombrera està situada a sobre de la falla del Guix, fet que agreuja enormement les filtracions de sal. Des de la seva creació ha salinitzat nombrosos torrents i aqüífers, així com diverses fonts del terme i el propi riu Llobregat. Amb el temps, s’han anat descobrint surgències salades cada vegada més lluny, ampliant-ne el perímetre d’afectació de manera alarmant. Els mateixos pous d’abastament d’aigua potable de Sallent van ser salinitzats el 2002, obligant així a agafar l’aigua de riu amunt. Finalment es construí una potabilitzadora al poble canviant la captació d’aigua pagada amb diner públic. Igualment, en les poblacions que, riu avall, capten aigua del Llobregat, tenen seriosos problemes amb la potabilitat de l’abastament públic. A Sant Vicenç de Castellet, per exemple, l’aigua no és potable des del 2005.



 



Però el preu que hem hagut de pagar no s’acaba aquí. La potabilitzadora d’Abrera, degut als alts nivells de salinitat del Llobregat, es veu obligada des de fa anys a barrejar aigua del Ter per tal de mantenir-se en funcionament. Així, per tal que l’aigua del Llobregat pugui arribar a Barcelona en mínimes condicions, ara volen construir una dessaladora abans de la potabilitzadora en qüestió. I, mentre Iberpotash n’és la responsable, ho seguim pagant entre tots i totes. I és que l’actitud de les administracions ha estat i és actualment la de no exigir el compliment de les lleis ambientals, per una banda, i la d’assumir amb diners públics la reparació dels danys ecològics i socials, per l’altra. Obviant l’arrel de la qüestió, s’han dedicat a posar pedaços i a tolerar, per acció o per omissió, un problema que no para d’augmentar. Ho paguem tots, mentre ells hi guanyen.El 2003, a instàncies de la Plataforma Montsalat, el Fiscal de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya presenta una denúncia contra alguns dirigents d’Iberpotash per delicte ecològic. A més, després d’un estudi, estableix com a mesura cautelar la paralització d’abocaments salins al runam del Cogulló. Els jutjats de Manresa encara no han tramitat aquesta denúncia tot i que ja han passat 4 anys i la mina segueix abocant sal. Partint d’aquest context, la Plataforma Prou Sal! neix com un col•lectiu de persones de Sallent, no vinculades a cap partit polític, dedicades a difondre i combatre la problemàtica. L’objectiu, present al seu manifest, és molt clar: “acabar total i definitivament amb el desastre ecològic produït per l’abocament il•legal de runam sobre el nostre territori”. Prou Sal pretén, bàsicament, dues coses: “L’aturada immediata dels abocaments de residus salins als runams de Sallent i Súria” i “La retirada dels residus ja dipositats fins ara als runams de Sallent, Súria, Balsareny (Vilafruns) i Cardona, per no fer més greu el problema mediambiental que aquests provoquen sobre la nostra comarca”. La plataforma, constituïda ara fa 5 mesos, ha realitzat diferents actes amb la idea de fer créixer la consciència del problema entre la gent, per una banda, i de pressionar a les institucions, per l’altra. Des d’un primer moment s’ha pretès que la gent comenci a parlar d’un tema que, fins ara, no era percebut com un problema per la majoria de la població, objectiu que, a Sallent, s’està començant a aconseguir. El desastre, però, s’entén que no és únicament qüestió d’uns pobles concrets sinó que afecta de manera alarmant a un dels rius principals del país, el Llobregat. En un país que no es caracteritza precisament per la quantitat d’aigua de què es disposa, s’està permetent la degradació de la qualitat d’un dels rius més importants.Prou Sal ha fet vàries xerrades a Sallent, Castellnou i Santpedor, així com, properament, se’n duran a terme a altres pobles de la comarca. Ha editat dos butlletins propis i nombrosos fulletons per difondre el problema, a més d’una caminada popular al runam del Cogulló. També s’han convocat dues concentracions a la plaça de l’ajuntament de Sallent. La última de les quals, amb una assistència d’unes 300 persones, s’oposava al moviment d’unes línies elèctriques que constituiria el primer pas cap a una ampliació del runam del Cogulló de Sallent. Informacions d’última hora apunten que l’empresa ja n’ha demanat el permís i necessita únicament l’autorització de l’Ajuntament. És per aixó que ens trobem en un moment clau en el que és urgent i necessari que el màxim de gent se sumi a la causa i mostri el seu suport, ja que únicament una gran oposició popular podrà aturar el creixement i agreujament de tal atrocitat.Nombrosos balcons de Sallent deixen veure ja la seva pancarta: PROU SAL! i les associacions de veïns del poble, preocupades per la qüestió, estan aportant esforços propis. És molta l’ajuda desinteressada que ha rebut la plataforma fins ara, que no ha parat de créixer en aquest sentit, però ha de seguir sumant col•lectius i persones individuals si vol canviar la situació actual. Tota ajuda és benvinguda! I, com diu la plataforma:

“ja que la contaminació que estem permetent embruta la nostra aigua i la de les generacions futures, creiem, doncs, que parlem també en nom d’aquesta aigua i aquesta terra que no té veu per parlar i que només deixa sentir la seva veu, ferida, quan raja sal en comptes d’aigua a les nostres fonts de sempre. “Per a més informació i mostres de suport a la plataforma podeu visitar la pàgina web www.prousal.org on podreu signar, o podeu escriure a: [email protected]